Ajankohtaista

06.09.2022

Tyynenä myrskyssä – teräsrakenneliiketoiminnan hurjat vuodet

Viimeisimmät vuodet ovat olleet poikkeuksellisen poikkeuksellista aikaa maailmassa ja yhtä lailla teräsrakenneteollisuuden parissa. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat aiheuttaneet suuremman luokan myrskyn markkinoille. Ajattelin tässä blogissa tuoda esiin näkemyksiäni markkinoilta viime aikojen myllerryksistä.

Päällimmäisenä esiin nousee kolme asiaa:

  • Materiaalien hinnat ja niiden muutos
  • Markkinoiden epävarmuus
  • Markkinoiden muutos

 

Hintarallia kaasu pohjassa

Teräksen hinnat ovat tehneet melkoista rallia viimeisimpien kahden vuoden aikana. Koronapandemian lisäksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on näkynyt hinnoissa radikaalisti. Näitä asioita ei voinut ennustaa, eikä niihin voi juurikaan täältä käsin vaikuttaa.

Välillisesti kohonneet kustannukset vaikuttavat kohteiden valmistumiseen ja uusien kohteiden aloittamiseen. Myös esimerkiksi puun ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet, mikä näkyy kokonaisvaltaisesti rakentamisen kannattavuudessa.

Markkinat ovat tällä hetkellä menossa taas hieman normaalimpaan suuntaan. Epävarmuus markkinoilla hälvenee, kun materiaalien hinnat ovat taas laskusuunnassa. Näin uhkakuvien määrät vähenevät ja uusienkin kohteiden suunnittelu ja aloittaminen vilkastuu.

 

Yhä vihreämpää tuotantoa

Markkinoilla tapahtuu muutoksia myös pysyvämmällä tasolla. Vastuullisuusvaatimukset ja myös -mahdollisuudet kasvavat jatkuvasti. Omalta osaltani olen huomannut, kuinka etenkin Ruotsissa vaatimukset vastuulliselle toiminnalle ovat merkittävät. Tästä esimerkkinä EPD- (Environmental Product Declaration) sertifikaatti, joka on hyvin laajalti käytössä Ruotsissa.

Samoja kriteereitä käytämme tietenkin kaikessa tekemisessämme, joten esimerkiksi Suomen ja Baltian markkinassa olemme vaatimuksia korkeammalla tasolla toiminnassamme. Parempi tässäkin asiassa olla hieman edellä kuin jälkijunassa.

Myös teräsrakentamisessa digitalisaatio tekee yhä vahvemmin tuloaan. Meidän tapauksessamme digitaalinen kehitys on keskeinen strateginen valinta, jota kehitämme jatkuvasti asiakkaidemme parhaaksi. Yhtenä esimerkkinä on 3D-mallinnukset. Rakennusliikkeet saavat tarvittaessa palkeistamme 3D-mallit rakennuskohteeseensa, osaksi kohteen kokonaissuunnitelmaa.

Viime vuosien maailman myllerryksistä huolimatta elämä jatkuu. Kriisistä toiseen on menty, mutta kaikesta on selvitty. Tärkeintä on pysyä optimistisena. Yhdessä eteenpäin!

 

Ville Forsby on tuotantotalouden insinööri ja Anstarin vientimyynnin päällikkö. Villellä on yli 20 vuoden kokemus teräsrakenteiden ostamisesta ja myynnistä, Suomesta ja Ruotsista. Villen näkemys ja kokemus molemmin puolin pöytää auttaa ymmärtämään asiakkaitamme ja heidän tarpeitaan.

 

Tilaa uutiskirjeemme

ANSTAR NEWS

Anstar news on Anstarin asiakaslehti. Lataa viimeisin lehtemme PDF:nä.

Anstar news 1/2023

Anstar news 1/2022

Anstar news 1/2021

Anstar news 1/2020

Anstar news 1/2019

Anstar news 1/2018

Seuraa meitä somessa